Bez ochrony roślin, w tym pestycydów, więcej niż połowa upraw świata byłaby utracona przez owady, choroby i chwasty.

Bez ochrony upraw straty te można łatwo podwoić. Pestycydy są ważne. Pomagają rolnikom hodować więcej żywności na mniejszej powierzchni, chroniąc uprawy przed szkodnikami, chorobami i chwastami, a także podnosząc wydajność plonów na hektar. Produkcja dużych upraw wzrosła ponad trzykrotnie od 1960 r., w dużej mierze dzięki pestycydom. Na przykład zbiory ryżu, który karmi prawie połowę ludzi na naszej planecie, zwiększyły się ponad dwukrotnie. Ilość pszenicy wzrosła o prawie 160 procent. Wszyscy rolnicy stosują pestycydy, w tym również rolnicy ekologiczni. Bez względu na to, czy pochodzą ze źródeł syntetycznych, czy naturalnych, pestycydy są stosowane przez wszystkich rolników. Różnica polega na tym, że rolnicy ekologiczni mogą używać pestycydów wyłącznie ze źródeł naturalnych. Ale zarówno syntetyczne, jak i naturalne pestycydy mogą mieć różne poziomy toksyczności.

Rośliny spożywcze muszą konkurować z 30 000 gatunków chwastów, 3 000 gatunków robaków i 10 000 gatunków owadów jedzących rośliny.

Zagrożenia nie kończą się, gdy rośliny opuszczą pola, ponieważ robaki, pleśnie i gryzonie mogą spowodować szkody w magazynie. Pestycydy mogą przedłużyć żywotność upraw i zapobiec stratom po zbiorach, ważne jest również zwalczanie szkodników w ziemniaku. Obecnie wiele milionów ludzi na całym świecie głoduje. Aby to zmienić, musimy zwiększyć wydajność produkcji żywności. Pestycydy pomagają rolnikom to osiągnąć. Pestycydy umożliwiają rolnikom produkcję bezpiecznej żywności wysokiej jakości po przystępnych cenach. Pomagają również w dostarczaniu pożywnej, całorocznej żywności, która jest niezbędna dla zdrowia ludzi. Owoce i warzywa, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych, są bardziej obfite i niedrogie. Ziarna, mleko i białko mięsne są szerzej dostępne ze względu na niższe koszty produkcji żywności i pasz dla zwierząt. Ilość i jakość plonów zależy od ochrony upraw.